Nieuwe politieke miniserie Het jaar van Fortuyn vanaf eind maart te zien op NPO 1

NIEUWS
Terug

Nieuwe politieke miniserie Het jaar van Fortuyn vanaf eind maart te zien op NPO 1

Het is een legendarische strijd in de Nederlandse politiek: het duel tussen PvdA-lijsttrekker Ad Melkert en de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn (LPF) voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002. Deze gebeurtenissen worden gedramatiseerd in de nieuwe politieke miniserie Het jaar van Fortuyn, vanaf 25 maart te zien op NPO 1.

Gevestigde orde
De rechts-populistische Fortuyn stijgt pijlsnel in de peilingen, waarmee hij de gevestigde orde dwingt om krachtig stelling te nemen. De eerste slag is voor de LPF, want bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 boeken zij een grote overwinning in Fortuyns thuisstad Rotterdam. Berucht is het debat die avond, waarbij Melkert Fortuyn weigert aan te kijken - en met pijn en moeite feliciteert.

Moord
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 mei 2002 nemen de gebeurtenissen echter een dramatische wending. Het jaar van Fortuynlaat zien hoe het politieke landschap in Nederland gedurende een periode van nog geen jaar voorgoed verandert. Het is een verhaal over nieuwe politiek, de opkomst van het populisme, toenemende polarisatie, een democratie onder druk en het verlangen om gehoord te worden.

Cast
De hoofdrollen in Het jaar van Fortuyn worden vertolkt door Jeroen Spitzenberger (Pim Fortuyn) en Ramsey Nasr (Ad Melkert).

De vijfdelige miniserie Het jaar van Fortuyn is vanaf vrijdag 25 maart wekelijks rond 21.30 uur te zien op NPO 1. Je kunt vanaf dan alle afleveringen van Het jaar van Fortuyn terugkijken bij Gids.tv.