KRO-NCRV en Big Blue maken dramaserie over de Bijlmerramp: Rampvlucht

NIEUWS
Terug

KRO-NCRV en Big Blue maken dramaserie over de Bijlmerramp: Rampvlucht

Dertig jaar na dato produceren KRO-NCRV en productiemaatschappij Big Blue een vijfdelige dramaserie over een van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw: de Bijlmerramp. Rampvlucht is een op werkelijkheid gebaseerde thriller en is vanaf het najaar te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. De dramaserie is een groots opgezette complotthriller over de ramp zelf én de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland daarna in hun greep hielden. 

Dramaserie Rampvlucht – wat ging er fout?

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag.

Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter? Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer en twee journalisten van concurrerende kranten laten het er niet bij zitten. Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden?

Op werkelijkheid gebaseerde thriller

Rampvlucht is een serie van productiehuis Big Blue, dat zich  richt op kwalitatieve en ambitieuze dramaseries voor een breed nationaal en internationaal publiek. Oprichter en CEO Fleur Winters werkte eerder voor onder andere Lemming Film, waar zij de vampierenserie Heirs of the Night tot een internationaal succes maakte. De op werkelijkheid gebaseerde thriller is geschreven door creator Michael Leendertse (Van God Los, Ares, Vliegende Hollander). De regie is in handen van hoofdregisseur Lourens Blok (Verhaal van Nederland, Vechtershart, Boy 7)  en co-regisseur Edson da Conceicao (Laatste Rit, Porfotto, De sterfshow).

“We zijn trots dat wij in samenwerking met KRO-NCRV deze serie voor de NPO mogen maken, 30 jaar nadat de Bijlmerramp heeft plaatsgevonden. In nauwe samenwerking met de gedreven creator Michael Leendertse en een fantastisch creatief team maken we een spannende en relevante thriller die de kijker vanaf het begin tot het einde op het puntje van zijn stoel laat zitten.”, aldus Winters.

Rampvlucht, vanaf het najaar 2022 te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.