Leeuwin - Philip Besamusca

Film & TV
Terug

Leeuwin - Philip Besamusca

Family Affair Films - NTR Kort!

Met ‘Leeuwin’ duiken we midden in de actie: een tweetal meisjes is aan het vechten in de gang van een gebouw. Het kan een schoolgebouw zijn, maar het blijkt een jeugdinstelling te zijn. Één van de meisjes is Sylvie en we zien al snel dat zij hoogzwanger is. In de relatieve veiligheid van haar eigen kamer spreekt ze haar ongeboren baby rustig toe, maar er hoeft maar iets te gebeuren of de woede steekt de kop weer op.

En dat gebeurt dan ook: een rechter bepaalt dat Sylvie direct na de geboorte haar baby ter adoptie moet aanbieden. Zij wordt niet geschikt geacht om het kindje op te voeden, de veiligheid van het nog ongeboren kindje staat voorop. Sylvie wacht de rest van de uitspraak niet eens af, maar stormt de zaal uit.

Wat bijzonder is aan ‘Leeuwin’ is dat we Sylvie bijna nooit direct in beeld zien. We zien haar vooral vanaf de rug gefilmd, heel soms opzij. Toch spreekt er uit haar lichaamstaal een krachtig karakter. Hoofdrolspeelster Shira Duizend weet de titel van de korte film zonder meer waar te maken.

Waar het scenario van Bastiaan Tichler eveneens in slaagt is de dualiteit van het vraagstuk: aan de ene kant zien we bewijzen genoeg dat het baby’tje inderdaad misschien beter af is in een gezin dat wél beschikt over de mogelijkheden rust, reinheid en regelmaat te bieden, maar aan de andere kant is Sylvie’s keuze zeker te begrijpen én verdedigen.

Beeld: Cinemagazine